Mentés

Mit kell tudni a masszázs gyógyító alkalmazásáról?

914
HOZZÁSZÓLÁS:

A masszázs egyike a legelterjedtebb és legkedveltebb gyógymódoknak, amit ősidők óta napjainkig mindenkor alkalmaztak. Gyógymasszázsnak kezeinkkel a test felületén végzett azon műveletek összességét nevezzük, amelyek a szervezet valamely kóros vagy csökkent funkciómasszazs5ját előnyösen befolyásolja. A masszázs célja, hogy a páciens a betegség következtében elernyedt izomzatát újból használhassa.

A masszázs kétségtelenül gyakorlati tudomány, amit már az ősidőkben is alkalmaztak, tehát tudatában voltak mindig az általa elérhető gyógyító hatásnak. Ennek ellenére tény, hogy egészen a legutóbbi időkig az orvosok nagy része hitetlenül, sőt bizonyos lenézéssel foglalt állást a masszázzsal kapcsolatban. Az orvosok között alig akadtak olyanok, akik a masszázs tudományát kellő szakavatottsággal művelték; így e kiváló gyógyeszköz avatatlan kezekbe került.

Tudományos alapon csak az utóbbi két évtizedben kezdtek foglalkozni a masszázs tanának elméleti és gyakorlati megalapozásával. Ma már általánosan elfogadott gyógymód.

Mi is a masszázs?

Mentés

A masszázs a test simogatása, gyömöszölése, ütögetése és gyűrése. Természetesen ez bizonyos rendszer szerint történik, amellyel ma vaskos szakkönyvek foglalkoznak, és azokat iskolákban hosszú hónapokon át tanítják. Ezt azonban könyvből megtanulni nem lehet, ezekből a masszőr legfeljebb a test anatómiáját sajátítja el. A sokéves gyakorlat teszi mesterré a masszőrt.

A masszázs gyógyhatása nagyjában abból áll, hogy a masszírozott részeken élénkebb nedv- és vérkeringés következik be, ez fokozza az anyagcserét, a szénsavkiválasztást és a felszívódást. Mindez nagy hatással van az idegrendszerre és a szívre is, de elsősorban az izmokra, melyek a megbetegedett szerv (ízület) tartós kikapcsolása következtében csökkent munkát végezve elernyednek, eltunyulnak.

A masszázs következtében nemcsak a már meglévő és kitágult ereken keresztül áramlik jobban a vér, hanem az izmokra gyakorolt gyúrás, dörzsölés és ütögetés új hajszálereket nyit meg. Idült izzadmányok, régóta fennálló pangások a masszázs mechanikus hatására megmozdulnak, és ez az ingerhatás ismét felráz régóta megülepedett és „berozsdásodott” folyamatokat, és ilyen módon azokat a gyógyulás útjára irányítja. Régóta merev ízületek, összenövések felszabadulnak; mozgást gátló fájdalmas kinövések és hegek fellazulnak.

A masszázsnak sohasem célja radikális eredményt elérni, hanem lassú, fokozatos nyújtással a merevséget feloldani. Semmire nem illik annyira a népmondás, mint erre, hogy: Lassan járj, tovább érsz! avagy: Többet ésszel, mint erővel!

Mikor nem szabad masszázst alkalmazni?

Természetesen a masszázsnak ellenjavallatai is vannak.

Nem szabad alkalmazni lázas megbetegedéseknél, sem aggkorban és általános testi legyengülésnél. Rosszindulatú, azaz rákos daganatoknál, a menstruáció első napjaiban, vérzékeny betegeknél, és ott, ahol visszérgyulladás gyanúja áll fenn.

Gyulladásos vagy fertőző bőrbetegségeknél természetesen szintén ellenjavallt a masszázs.

914
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1489

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés